De Australian Labradoodle is eigenlijk geen ras maar een mix van rassen ontstaan eind jaren tachtig in Melbourne, Australië. Het oorspronkelijke doel was om een hulphond te creëren die geschikt was voor mensen met een allergie.

Tegenwoordig worden ze ook ingezet als hulphond bij ADHD, stoornissen in het autistisch spectrum en vele andere doelgroepen, of natuurlijk als een fantastische gewone gezinshond.

De Australian Labradoodle heeft een vriendelijk karakter, is sociaal, aanhankelijk, intelligent, opgewekt, energiek en dol op kinderen. Hij heeft de “will to please “van de Labrador en de intelligentie van de Poedel. Ze verharen niet en zijn geurloos. Ze zijn eenvoudig te trainen. Ze hebben een uitzonderlijk hoog intuïtief vermogen. Ze voelen emoties heel goed aan en proberen je op te vrolijken of te troosten. Labradoodles zijn intelligente en energieke honden. Ze hebben veel beweging maar ook mentale uitdaging nodig.

Australian Labradoodles hebben een enkele vacht (dus geen ondervacht) en verharen niet tot nauwelijks, waardoor ze hypo-allergene kwaliteiten bieden. Hierdoor kunnen Australian Labradoodles eventueel ook in een gezin worden geplaatst waar de hondenallergie dit meestal onmogelijk maakt. Omdat de hond nauwelijks verhaart, is extra vachtverzorging wel nodig. Dat betekent regelmatig de vacht uitborstelen en elke 6-8 weken naar de trimmer.

De Australian Labradoodle zijn er in veel verschillende kleuren zoals: brown, black, crème, caramel, apricot, gold, red, café au lait.

De Australian Labradoodle is er in verschillende maten:

De miniatuur hoogte 35-42 cm. gewicht 7-13 kg.

De medium hoogte 43-52 cm. gewicht 13-20 kg.

De standaard hoogte 53-63 cm. gewicht 23-30 kg.